O KONOPLJINEM OLJU

Za odličen okus in zdravo srce. V današnjem času najpomembnejši in glavni izdelek, narejen iz konopljinih semen, je zagotovo konopljino olje. Prečiščeno in rafinirano olje iz konopljinih semen je bistro in brez barve, nima izrazitega okusa ter ne vsebuje veliko naravnih vitaminov in antioksidantov. Rafinirano olje iz konopljinih semen se primarno uporablja za izdelavo izdelkov za nego telesa, medtem ko se industrijsko olje iz konopljinih semen uporablja za izdelavo različnih goriv, barv, plastike itd. Olje iz konopljinih semen se uporablja tudi pri izdelavi nekaterih medicinskih izdelkov, saj ima visoko hranilno vrednost, ki se kaže v idealnem razmerju 1:3 med omega 3-6 nenasičenimi maščobnimi kislinami ter se tako ujema z ravnovesjem, ki ustreza naravnim potrebam človeškega organizma.
Konopljino olje se pridobiva iz konopljinih semen s pomočjo stiskalnice za olje. Stiskalnica je sestavljena iz počasi se rotirajočega vijačnega polža, ki sestavine stre in loči na konopljino olje in ostanek – tropine. Celoten proces se dogaja v prostoru brez kisika, da se posledično zmanjša oksidacija.
Odlične lastnosti, kot so čiščenje in vlaženje kože, ter hranilna vrednost konopljinega olja so sanje vsakega nutricionista. Če primerjamo hranilno vrednost, je konopljino olje edinstveno v primerjavi z drugimi konkurenčnimi olji, kot npr. lanenim oljem. Vsebuje esencialne nenasičene maščobne kisline, ki jih telo potrebuje za dnevno delovanje. Te maščobne kisline so navzoče v pravem razmerju za optimalno absorpcijo v telo.
Konopljino olje je tudi dober vir gama-linolenske kisline, ki je ena iz med glavnih učinkovin svetlina, ki naj bi pomagal pri predmenstrualnih problemih.
Konopljino olje se lahko uživa v obliki kapsul ali kot tekočino. Ima naraven okus po oreščkih in je idealno za uporabo pri solatnih polivkah ali majonezi. Zaradi dragocenih in občutljivih nenasičenih maščobnih kislin se konopljinega olja ne uporablja za kuhanje ali pečenje, lahko pa ga polijemo po testeninah za izboljšanje okusa.

Podatki o hranilni vrednosti:

Konopljino olje
Konopljino olje predstavlja edinstven vir esencialnih nenasičenih maščobnih kislin, ki so pomembne za delovanje človeškega organizma. Pridobiva se iz semen rastline Cannabis sativa s hladnim stiskanjem semen, zato ne pride do propada hranilnih sestavin.

EMK
Glede na spletno stran HempWorld.com vsebuje konopljino olje 57% linolenske kisline, ki je znana kot omega 6, in 19% linolenske kisline, znane kot omega 3. Omega 3-6 nenasičene maščobne kisline so pomembne za delovanje človeškega organizma, vendar jih telo samo ne proizvaja.

Gama-linolenska kislina
Konopljino olje vsebuje 1,7% gama-linolenske kisline, ki pomaga pri zamnjševanju vnetij ter skrbi za zdrave lase, nohte in kožo.

Lastnosti
Glede na spletno stran RegenerativeNutrition.com omega 3-6 nenasičene maščobne kisline spodbujajo rast, povečujejo energijo, pospešujejo celjenje, uravnavajo imunski sistem ter zmanjšujejo vnetja. Na spletni strani HempWorld.com pa lahko preberete, da omega 3 nenasičene maščobne kisline zmanjšujejo verjetnost srčnega infarkta.

Vrednost
Ena jedilna žlica konopljinega olja vsebuje približno 120 kalorij in predstavlja 22% dnevne vrednosti maščob (1g nasičenih maščob, 10g polinenasičenih maščob, 3g mononenasičenih maščob). Konopljino olje ne vsebuje holesterola, ogljikovih hidratov, proteinov, natrija ali sladkorja.

Uporaba
Konopljino olje lahko uživamo v hrani, kot so omake in solatne polivke, ali pa kot prehranski dodatek. Vročina zmanjša prehransko vrednost konopljinega olja, zato se ga ne uporablja za kuhanje ali pečenje.

Source: www.hemp.com